Naturlig overgangsalder

 

Gitte Jul

 

 

Naturlig overgangsalder

skrevet til magasinet Prana 2016

 

Af Gitte Jul Andersen

 

 

Overgangsalderen er en rejse fra et livafsnit til et andet. Det er tidspunktet hvor du træder ind i den vise kvindes rolle og giver dine livserfaringer, din autenticitet og visdom nyt liv ved at dele det med andre.

 

Kvindekroppens særlige evne til at skabe liv betyder, at vi på egen krop oplever hvordan ca. 500 menstruationer, foruden provokerede eller frivillige aborter, graviditet og fødsel føles. Vores fertile år er fulde af dybe og transformerende oplevelser.

 

I den ”Den gule kejsers klassiker om indre medicin”, som er en lærebog i kinesisk lægekunst skrevet for mere end to tusind år siden, sammenlignes kvindens liv med en fuldmånecyklus.

Den første halvdel af en kvindes liv, fra kvindens fødsel indtil sidst i fyrrene sammenlignes med den tiltagende halvmåne. Herefter er hendes krop og sind parat til at udforske den anden aftagende halvdel af månefasen. Overgangen mellem månefaserne begynder med menopausen, som er et signal til at fokusere på kroppens forandringer som positive og sunde. Efterhånden bliver både krop og sind mere harmoniske end i den første halvdel af livet. I bogen understreges også vigtigheden af ikke at bekymre sig unødigt om de forandringer, der sker i denne periode. De hormonelle forandringer må hverken gives skylden for kvinders helbredsproblemer eller ses som årsagen til den generelle helbredstilstand. Det vigtigste for kvinden er at udtrykke sine følelser, sit livssyn og det anses for vigtigt hvad hun gør i praksis for at opnå et lykkeligt liv.

 

En berigende tid

I andre oprindelige kulturer betragtes menopausen som en naturlig, udviklende og berigende livsovergang på linie med pubertet og moderskab. I vore dage opfattes menopausen ofte som en byrde, og der er en tendens til at sygeliggøre de symptomer, som bunder i den naturlige forandring i kroppens hormonproduktion. Nyere medicinsk forskning viser, at periodens hormonelle forandringer styrker de områder i hjernen, som varetager fokuseringsevne og intuition, og at krop og nervesystem ”opgraderes” i løbet af overgangsalderen.

 

Det er min erfaring både fra min egen krop og mange års erfaring med andre kvinders spirituelle transformationsprocesser, at dem, som vælger at udforske menopausens muligheder for personlig udvikling og åndelig vækst, aktiverer kroppens og sindets unikke selvhelbredende evne. Det er først og fremmest det som er med til at gøre turen over broen mod den nye livsfase til en berigende tid.

 

Overgangsalderen støjer

Alle former for udvikling og vækst støjer, og overgangsalderen kan få en kvindekrop til at støje højt og længe med mange forskellige måder. Hvis du betragter signalerne fra din krop udelukkende som fysiske symptomer, affærdiger du kroppens budskaber og overser dermed muligheden for at få del i den selvindsigt og forvandling overgangsalderen åbner op for.

Vi lever i en kultur, hvor humørsvingninger pr. definition er resultatet af hormonernes rasen både som pms-symptom og som overgangsalderfænomen. Men det er ikke nødvendigvis hele sandheden. For eksempel kan følelsesmæssig stress være en direkte årsag til både præmenstruelle symptomer og en menopause, hvor de kropslige symptomer signalerer ubalance. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på effekterne af langvarig stresspåvirkning – og prioriterer at minimere alle former for stress i dit liv. Dette kan være afgørende for, at du får en harmonisk forvandlingsproces og genetablerer den hårfine balance mellem krop og sind.

Hedeturene kan set i et energetisk perspektiv opleves som bølger af livskraft eller indstrøming af en skabende kraft. Fysisk smerte og lidelse kan være en konsekvens af at vi har afskåret os fra vores følelse af at være kraftfulde og autentiske. Forvirring og søvnforstyrrelser kan være en reaktion på alle de forskellige forandringer, som indimellem kan være temmelig overvældende. Menopausen er en helende livsfase, hvor du finder dit nye balancepunkt samtidig med, at du slipper alt det gamle og åbner dig mod det nye der strømmer ind i dit liv.

 

Naturlig lindring

I den teknologiserede virkelighed, vi lever i, er det vigtigt at holde fast i, at din krop er naturlig og at overgangsalderen er en naturlig proces. Kroppen er beregnet til selv at tage sig af denne forandring. Ubehag og symptomer er signaler om hvad kroppen har brug for. Du kan lære at lytte til signalerne og være opmærksom på hvilke informationer disse forandringer indeholder. Det er oplagt først at afprøve virkningen af naturlige midler til lindring af menopausens ubalancer.

Din krop har brug for din kærlighed hver eneste dag, uanset hvilke spor, graviditet, sygdom, vægttab, vægtforøgelse mv. har afsat. Kroppen kommunikerer med dig, og hver eneste celle i kroppen reagerer på dine tanker og dine ord. Kroppen er dit hjem – sjælens tempel - her på jorden og du er den nærmeste til at overøse den med ubetinget kærlighed. Elsk din krop hvert eneste minut – også når den er i ubalance. Det er i de øjeblikke kroppen har allermest brug for dit nærvær, ekstra omsorg og kærlighed fra dig.

 

Alle tanker og følelser har en energetisk vibration, som påvirker kroppens celler, hormoner og dit helbred. Hav fokus på om det du spiser, tænker og gør bidrager til at forøge dit velvære. Når du prioriterer at pleje dig selv og skabe helt basale rutiner for egenomsorg genskaber og fremmer du livsenergiens flow i krop og sind. Det giver overskud til at skabe forandringer på alle planer. Start med det du allerede har erfaring med virker: Gå tidligt i seng, spis regelmæssigt, spis ren, uforarbejdet mad og minimer enhver form for stress i dit liv. Hvis du har voldsomme symptomer kan kan du forsøgsvis udelade sukker, kød og mælkeprodukter i tre uger og se om det gør en forskel på din tilstand.

En daglig spirituel praksis har også god indflydelse på hedeture, nattesved og humørsvingninger. Find frem til hvordan du bygger din livsenergi op. Prøv dig frem med for eksempel meditation, qi gong, yoga, afspænding, massage, akupunktur zoneterapi eller kropsterapi. Giv dig tid til at være alene og gerne i naturen. Brug din skabende evner, hvil dig, skriv, syng dans eller mal. Du skal finde ind til det som får din sjæl til at synge.

.

Det helbredende åndedræt

Et vigtigt redskab du altid har ved hånden er åndedrættet. Du ankommer til jorden på en indånding og forlader den på en udånding. Indimellem disse to betydningsfulde vejrtrækninger ånder du livet ind og ud. Hvert eneste åndedræt er en anledning til at nyde at være i live. En indånding åbner for at modtage ny energi og på en udånding slipper du gammel energi. Der er ikke noget, der lindrer stress i krop og sind mere effektivt end at trække vejret naturligt – dvs. på den måde, din krop har brug for. Åndedrættet styrker blodgennemstrømningen, lymfesystemerne, immunapparatet og andre dele af kroppens funktioner, som aktiverer de selvhelbredende kræfter. Spirituelle lærere taler ofte om bevidst brug af åndedrættet som den vigtigste spirituelle praksis. Dit åndedræt har stor indflydelse på dit helbred, din bevidsthed og dit velvære. En enkel måde at trække vejret på er at lade udåndingerne være dobbelt så lange som indåndingerne. Ånd ind mens du tæller til tre og ånd ud mens du tæller til seks.

 

Den vise kvinde

Overgangsalderen er en tid, som er præget af afsked på mange områder af livet. Perioden falder ofte sammen med at børnene flytter hjemmefra og derfor er tid til at slippe rollen som mor og skabe en ligeværdig relation med børnene. Vores egne forældre er gamle eller døde, og måske får vi børnebørn. Overgangsalderen er en markant afslutning på et livsafsnit og begyndelsen på et nyt.

Det er tid for os at give slip på fortiden og bruge vores livserfaringer i det nye livsafsnit. Efter-hånden som vi integrerer indsigterne fra de yngre år vågner vores indre vise kvinde.

I den nye livsfase oplever mange kvinder, at gamle forestillinger, idealer og følelser ikke længere er aktuelle, og livet anskues fra nye perspektiver. Jeg sammenligner overgangen med en quest – en spirituel transformerende rejse, hvor du slipper fortiden og oplever en form for genfødsel. Overgangsalderen er derfor også en tid, hvor det er vigtigt, at du spørger dig selv om, hvordan du ønsker at leve resten af livet – og derefter træffe konkrete beslutninger, som gør dig i stand til at leve i overensstemmelse med dine værdier og ønsker.

Overgangsalderens forvandling betyder at kvinder går fra at have en fysisk evne til at give liv ved at føde børn, til i højere grad end før at kunne være kanal for den indre visdom og give den liv ved at dele den med andre. Vores værdier, ønsker og handlinger påvirker vi ikke kun os selv, men også den virkelighed, vi alle er fælles om. Antropologen Magaret Mead kalder den fysiske forandring, spirituelle transformation og livskraft, som kvinder får frigjort efter overgangsalderen, er den ”mest kreative kraft i verden”.

 

Naturlig lindring af hedeture

Rødkløver

Saften fra rødkløver er i 2012 afprøvet i et forsøg med 62 kvinder i overgangsalderen. De 32 kvinder der drak rødkløverekstrakt havde væsentlig færre svedeture end de 30 som modtog placebobehandling. Læs mere om rødkløversaft på www.herrens-mark.dk

 

Salviekapsler og lakridsrod har også god effekt ved hedeture.

 

Bachs Blomstermedicin

Generelt ubehag: Bach Nødhjælpsdråber eller spray – 3-4 dråber fire gange dagligt.

Hedeture: Fyld en 30 ml moderflaske ved vand tilsat lidt cognac for holdbarhed. Tilsæt tre dråber af hver af følgende remedier: Soløje, avnbøg og valnød. Herefter tager du 3-4 dråber af blandingen fire gange om dagen i et glas vand som drikkes slurkvis.

 

Homøopati

Allergica har udarbejdet folderen ”Naturlig hjælp til kvinder”.

Folderen kan ses her: http://www.alma-info.com/files/Foldere/Kvindehfte.pdf

 

 

 

Copyright Gitte Jul Andersen 2013 © All Rights Reserved